SVETA ZEMLJA I MISTIČNI JORDAN 829 €

SVETA ZEMLJA i MISTIČNI JORDAN – 829€

(24.11 – 03.12.2019.)

TEL AVIV-JERUSALIM- VITLAJEM – CEZAREJA – HAIFA – AKRA – GALILEJA- NAZARET–JERDENIT – GORA BLAŽENSTVA –KAPERNAUM – AJLOUN – DJERAS – AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – UM AR RASAS – KARAK – PETRA

 

1.dan (24.11.2019) PODGORICA,BEOGRAD,TEL AVIV.Let iz Podgorice za Beograd u 20:40 h …,čekiranje  za Tel Aviv  u 22:25 sati.

2.dan (25.11) TEL AVIV-JERUSALIM.Polijetanje aviona za Tel Aviv u 00:25, (JU 816). Slijetanje aviona u TEL AVIV u 04:15 sati po lokalnom vremenu .Panoramsko razgledanje grada koji je osnovan na rubovima drevnog lučkog grada Jafa,i predstavlja jedan od najstarijih gradova na svijetu,a pretpostavlja se da je star 4000 godina.Tel Aviv i Jafa su 1950 godine spojeni u jednu upravnu jedinicu.Posjeta i obilazak grčkog pravoslavnog hrama posvećenom Rođenju Gospoda Isusa Hrista,najstarija očuvana hrišćanska crkva u kojoj se nalazi Pećina Hristovog Rođenja.Hram sv. Katarine, katolička crkva koja obilježava mjesto Rođenja. Polje pastira i hram koji obilježava prvu objavu Rođenja.Smještaj u hotel koje se nalazi u Jerusalimu.Večera.Noćenje.

 

Related image

3.dan (26.11) VITLAJEM /JERUSALIM.Doručak.Razgledanje grada koji je smješten ja Judejskim brdima i star preko 4.000 godina .Osvajali su ga i razarali Egipćani, Vavilonci, Grci, Rimljani, Persijanci, muslimani, hrišćani, mameluci, Turci…Jerusalim,se sastoji od modernog dijela i starog grada koji je opasan zidinama u koji je moguće ući kroz jednu od osam kapija,a podijeljen je na četri nejednaka dijela: muslimansku četvrt,hrišćansku četvrt,jermensku i jevrejsku četvrt. Jevreji grad zovu Jerušalim ili “grad mira” , hrišćani ga nazivaju Jerusalim,a muslimani Al Kuds ili sveti grad.Cjelodnevno razgledanje Jerusalima od Maslinske Gore,Crkva Pater Nostre (crkva Očenaša) koja ima i Očenaš na srpskom jeziku.Veličanstven pogled na duhovnu metropolu svijeta,upoznajemo strukturu kvartova Starog grada,prostorni položaj lokaliteta koje ćemo obići,Kedron dolinu i drevnu Jevrejsku nekropolu. Nastavljamo razgledanje ulicom Cveti,(poslednji Gospodnji ulazak u Jerusalim), Dominus Flevit (mjesto oplakivanja Jerusalima), pored ruskog manastira Marije Magdalene čije zlatne kupole krunišu Getsiman. Silazimo do Getsimanskog Vrta i obilazimo: crkvu Agonije,mjesto Hristove molitve,Judinog poljupca i hapšenja.Te pored Crkve Sv. Stefana arhiđakona,prvomučenika.Jesejeve dojine,posjetićemo crkvu Bogorodičinog Usenja,grobno mjesto presvete Bogorodice.Nastavak obilaska Jerusalima: Brdo Cion: obilazak Sobe na spratu,mjestu Tajne Večere,Davidov grob,Crkva Bogorodičinog Uskrsnuća,Kretanje kroz jevrejsku četvrt,Kretanje ulicom Via Cardo,najstarijom ulicom grada.Izlazak na stanicama:Simeon iz Kirineje,Veronikin ubrus,drugi Hristov pad.Nastavak kretanja kroz hrišćansku četvrt.Obilazak najveće Hrišćanske svetinje :Crkvu Hristovog groba i Vaskrsenja,kompleksa hramova i kapela uključujući Golgotu-mjesto raspeća ,Kamen pomazanja,Grobno mjesto Gospoda Isusa Hrista-mjestoVaskrsenja ,povratak u hotel.Večera.Noćenje.

Related image

4.dan (27.11) VITLAJEM – CEZAREJA – HAIFA – AKRA – GALILEJA. Doručak. Nastavak puta obalom Mediterana do Cezareje, panoramski obilazak nekada najveće luke Mediterana i punih šest vjekova glavnog grada rimske provincije Judeje koji je osnovao car Irod dajući mu to ime da izrazi lojalnost rimskom imperatoru Cezaru Augustu. Od stare Cezareja je ostao rimski teatar, hipodrom, Cardo koji govore o veličini i bogatstvu grada koje je bilo sjedište guvernera u kojoj je stolovao i Pontije Pilat. Iz Cezareje je apostol Pavle odveden u Rim da bi mu se sudilo i odavde je godine 66. nove ere buknula pobuna Jevreja protiv Rimljana posle koje su uništeni Jerusalim i drugi hram. Primorska Cezareja, takođe poznata i kao Palestinska Cezareja, antički grad i luka koju je krajem 1. vijeka p.n.e. sagradio Herod Veliki, tadašnji vladar Judeje, a čiji se ostaci nalaze na mediteranskoj obali današnjeg Izraela. Nastavak puta do Haife grada koji je izgrdjen na obroncima planine Karrmel, istorija naselja obuhvata vise od 3000 godina. Haifa, danas najpoznatija luka Izraela, i jedan je od najljepših gradova u zemlji, a prepoznaje se po predivnim Bahajskim vrtovima sa zlatnom kupolom hrama koji se pružaju u dužini od jednog kilometra. Odlazak do Akre jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih mjesta na svetu. Stari grad Akre je 2001. godine upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine kao primjer drevnog grada koji je kontinuirano naseljavan od vremena Feničana, Krstaša, pa sve do Osmanskog carstva u 19. veku. Nastavak puta do Galilejskog jezera Galilejskog jezera ili Kineret koje je njegovo današnje službeno ime, inače najveće slatkovodno jezero na teritoriju Izraela. Jezero se nalazi 213 metara ispod nivoa mora, što ga čini drugim najnižim na svetu (na prvom je mestu Mrtvo more). Galilejsko je jezero, a Mrtvo more je more. Jezero se spominje u Jevanđeljima jer je tu Isus hodao po vodi, pozvao pet apostola, nahranio pet hiljada ljudi, a na brdu iznad njega održao je govor na gori. Smještaj u hotel. Večera . Noćenje .

Image result for cezareja

Related image

5.dan (28.11) GALILEJA– NAZARET–JERDENIT – GORA BLAŽENSTVA –KAPERNAUM – GALILEJA. Doručak. Jedno od najznačajnijih mesta koja se spominju u Bibliji je zasigurno Nazaret. Riječ je o gradiću Isusovog odrastanja i mestu prema kojem je dobio ime – Isus Nazarećanin. Iako današnji Nazaret nema mnogo sličnosti s onim biblijskim, u njemu se nalazi mnoštvo, za hrišćane, posebnih mjesta. Pravoslavni hram Arhanđela Gavrila, podignut na mjestu Marijinog Izvora. Katedralni hram Blagovijesti, veličanstvene i grandiozne arhitekture. Crkva pravednog Josifa. Odlazak za Jardenit izvorište reke Jordan iz jezera, mjesto koje danas prepoznajemo kao mesto Kršetenja. Odlazak na Goru Bla Goru Blaženstva, poznata po „propovedi na gori“ sa koje puca pogled na Tabhu i Kapernaum, mjesta u kojima je Hristos dugo boravio i činio čuda. Hram Blaženstva je izgrađen 1937 godine i kupola je osmougaona i simbolizuje 8 blaženstva. Odlazak za Kapernaum. Obilazak arheološkog lokaliteta grada u kome je Hristos živeo, propovedao, iscjeljivao: Petrova kuća, Bela sinagoga. Odlazak do grčkog pravoslavnog manastira Sabora Svetih Apostola. Poseta Povratak u hotel. Vecera.Noćenje.

Image result for nazareth

Related image

Related image

6.dan (29.11) GALILEJA – AJLOUN – DJERAS – AMAN Doručak. Odlazak za Jordan, prelazak granice. Nastavak putovanja. KRSTAŠKI DVORCI-AJLON-sagradio ga je 1184 Izz ad-din Usama bin Munqidh, Saladinov general koji je porazio Krstaše 1187 godine. Ovo je izuzetan primjer Islamske arhitekture, i zbog svoje izvanredne pozicije čuvao je puteve između južnog Jordana i Sirije. Nastavak putovanja za JERASH- najbolje ocuvani grad rimskog carstva Grad je doživjeo zlatno doba pod Rimskom upravom i danas je najbolje očuvan grad Rimske provincije.Vjekovima je bio sakriven u pijesku, prije nego što je počelo iskopavanje koje je otkrilo izuzetan primjer Rimske provincijske, urbane arhitekture srednjeg istoka: popločane ulice sa kolonadama, pozorište, prostrani trgovi, kupatila, fontane.Ispod Grčko-rimske spoljašnosti, grad takođe čuva finu mješavinu istoka i zapada: Grčko-rimsku mediteransku bazu i tradiciju arapskog orijenta. Nastavak putovanja za AMAN grad koji se prostire na 19 brda. Danas je to moderan grad od 1.5 mil. stanovnika, a nekada je bio prestonica Jordanskog Hashemit kraljevstva. U bronzano doba bio je poznat po nazivom Rabbath-Ammon, a kasnije kao Filadelfija. Nudi različite istorijske lokalitete iz Neolitskog, Helenističkom, Rimskog i Islamskog perioda. Lokalitet koji je poznat kao citadela uključuje mnoge građevine, kao što je Herkulov hram, Omajad palata i Vizantijska crkva. U dnu citadele nalazi se Rimsko pozorište sa 6.000 sedišta, koje se i dan danas koristi za neke kulturne događaje. Tri muzeja nude uvid u istoriju i kulturu Jordana, a to su Arheološki muzej, muzej folklora i muzej narodnih običaja. Smeštaj u hotel. Nocenje.

Image result for ajloun

Image result for jerash jordan

Related image

7.dan (30.11) AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – UM AR RASAS – KARAK – PETRA. Dorucak. Odlazak do Madabe “grada mozaika“, čuvenog po spektakularnim Vizantijskim i Umajadskim mozaicima, gde se nalazi mapa Jerusalima i Svete zemlje (6.vijek). Sastavljen je od 2 miliona djelova obojenog kamena. Bukvalno, stotine drugih mozaika (od 5 do 7 vijeka) nalazi se u crkvama i kućama Madabe. Nastavak putovanja autobusom do planine Nebo odakle se pruza pogled na Svetu zemlju i gde je po predanjima umro Mojsije. Nastavak puta za UMM ar RASAS – lokalitet poznat po izuzetnim mozaicima iz Vizantijskog perioda, uključujući i Veliki tepih, koji oslikava gradove starog i novog zaveta. Postoji i 15 metara visoka Vizantijska kula koju su koristili monasi ranog hrišćanstva u potrazi za samoćom. Nastavak putovanja. DVORCI KRSTAŠA-kraljevski put prepun je ostataka iz krstaškog perioda. Najznačajnija tvrđava je Karak. Fascinantni primjeri arhitekture i vojne tradicije tog vremena. Karak- sam zamak je pre upečatljiv nego lijep i prestavlja primjer krstaškog vojnog arhitektonskog genija. Zamak je uvećan novim zapadnim krilom koji su dodali Ajubidi i Mameluci. Nastavak putovanja. Po dolasku u Petru smeštaj u hotel. Noćenje.

Image result for madaba jordan

Image result for planina nebo jordan

8.dan (01.12) PETRA. Dorucak. PETRA spada u jedno od najpoznatijih turistička atrakcija. Zaostavština je Nabatinjana, naroda koji se naselio u južnom Jordanu prije više od 2000 godina. Danas je na listi Unesko kulturne baštine i privlači putnike iz svih djelova svijeta. Najpoznatiji spomenik u Petri je riznica koja se odjednom pojavljuje na kraju Siq-a (1 km duga ulica oivičena zidovima visokim 200m). U njoj se nalaze stotine gradjevina: hramovi, kupatila, ulica sa konoladama i otvoreno pozorište sa 3000 sjedišta, gigantski manastir iz prvog veka i moderan arheološki muzej. Nocenje.

Image result for petra jordan

9.dan (02.12) PETRA-VITLAJEM.Doručak,polazak za Vitlejem,po dolasku smještaj u hotel.Večera.Noćenje.

Related image

10.dan (03.12) VITLAJEM-BEOGRAD-PODGORICA.Doručak,transfer do aeredroma u Tel Avivu,polijetanje za Beograd (JU 811) u 13:50 sati. Dolazak u Beograd u 15:55 sati.Nastavljamo, let za Podgoricu u 18:10 h.

 

U CIJENU PUTOVANJA JE URAČUNATO: avionski prevoz na relaciji Podgorica – Beograd – Tel Aviv – Beograd-Podgorica, transferi prema programu putovanja, smještaj u hotelu kategorije tri zvjezdice u dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem na bazi pet polupansiona (samousluživanje) u Izraelu i tri noćenja sa doručkom (samousluživanje) u Jordanu, razgledanje gradova prema programu putovanja, usluge lokalnog vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CIJENU PUTOVANJA NIJE URAČUNATO: aerodromske takse (oko 179  €) ,medjugranicni prevoz i takse za prelazak Izraelsko-Jordanske granice (60 €), napojnice za lokalne vodiče i vozače i hotelsko osoblje koji su u ovom dijelu svijeta obavezni ( 80 € po osobi za cio boravak) kao i ulaznice za lokalitete u Jordanu i Izraelu (oko 170 € po osobi).

NAČIN PLAĆANJA Prilikom prijavljivanja uplaćuje se avans 40% cijene a najkasnije 20 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60%, ili na 6,9,12 rata preko Hipotekarne banke na osnovu profakture izdate od Agencije.

SMJEŠTAJ   Jerusalim: Nativiti Bells hotel 3* , Tiberias :Arcadia hotel 3*,Aman : ALL WELEED  3*

Petra: Edom hotel 3*

Agencija zadržava pravo zamjene navedenih hotela sličnim hotelima,iste kategorizacije.

 

 

 

OPŠTE NAPOMENE – Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmijeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije pet dana prije polaska. Cijena putovanja važi od datuma izdavanja programa. – Organizator putovanja nije ovlašćen i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.

Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju zemlje u koju putuju. – U okviru panoramskog razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Organizatora nijesu predviđene posjete enterijera javnih gradjevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.Treba uzeti u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili vjerskih praznika na odredjenoj destinaciji neki od lokaliteta, tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade. – Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrijednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili krađu tokom trajanja putovanja.

 

 

Uz ovaj program vaze opsti uslovi putovanja PLANETTOURSME